Facebook Share

Fiecare dintre noi are dezechilibrele lui din punct de vedere biomecanic. Anumite articulații sunt prea rigide sau prea mobile, mușchiul cutare este mai flexibil pe o parte. Ori asta înseamnă că urmând un program generic, cu cât faci o mișcare mai repetitiv sau mai intens (adică încărcându-te cu o greutate sau la viteză mare), tot ce reușești este să îți facilitezi mai departe dezechilibrele din corp. Și el are o capacitate finintă să facă niște compensări. Și când nu mai poate să compenseze, se strică și te doare. E ca și cum pleci cu mașina la drum dar la o roată ai o uzură mai mare, un furtun este găurit și câteva piulițe sunt slăbite. Poate merge prin poligon când ești cu viteză a două, dar dacă o duci pe autostradă începe să se descompună.

Fiecare repetare pe care o faci, indiferent că e o genuflexiune sau servă de tenis, este o lecție pe care ți-o dai singur. Scrii o informație. Ca un obicei neproductiv, tehnica asta e mult mai greu de reeducat decât de învățat corect din prima. Făcând trimitere la popularul „azi furi un ou, mâine un bou”, la fel, adu-ți aminte că o tehnică bună este deprinsă după 300 de repetări corecte. Iar una greșită se poate reeduca după 3000-5000 de repetări bune. Deci dacă ai o durere în tendonul lui Ahile, în talpă, genunchiul ăsta îți va afecta fiecare pas din alergarea ta și întregul tău corp se va deforma. Corpul va evita inconștient durerea și nu faci decât să te strici și pe alte căi. Câte maratoane poți câștiga cu o tehnică de alergat proastă? Câte luni îți permiți să te antrenezi cu astfel de disfuncții până să te strici? Înțelege că acum sunt soluții pentru a identifica ce cauză are problema ta și nu te mulțumi cu programe de duzină.

În general volumul de antrenament este supradimensionat față de capacitatea de refacere. Revenim la chestionarul de la întrebarea 6: dacă te-ai spetit la muncă 9h pe zi, pe urmă dai ture de stadion timp de 1h, pe urmă ai de făcut cumpărături, asculți știri stresante și te culci târziu, atunci ești deja plin de stres și nu dai corpului ocazia să se refacă după antrenament. Asta nu o poți compensa prin suplimente. Somnul e somn și mâncarea e mâncare. Mulți oameni sunt supraantrenați în săli, nu neapărat din lipsă bunăvoinței antrenorilor, pentru că sunt destui care știu, vor și fac tot posibilul să îți fie bine, ci pentru că structura de business a sălilor nu include timp și resurse pentru evaluarea încărcării fizilogice. Ori cu cât ești mai încărcat de stres, cu atât trebuie să te antrenezi mai puțin și mai puțin intens. Iar o confuzie mare este că o alergare ușoară este mai puțin stresantă pentru corp decât un antrenament de forță. Putem detalia pe tema asta în alt articol și te invit să citești aici la capitolul HIIT despre chestionarul pe care ți-l recomand pentru a cuantifica cât de mult stres cumulat (încărcare fiziologică) ai în viață.

Una din greșelile pe care mulți antrenori o comit este că nu respectă și nu aplică o regulă de bază: exercițiile cele mai complexe și intense le faci la început de antrenament (uneori pot fi exceptați sportivii de performanță). Vezi deseori oameni care lucrează la presă, la tot felul de aparate pentru picioare pentru ca mai apoi, când mușchii sunt deja obosiți (și stabilizatorii neantrenați), să fie trimiși prin sală să facă mers fandat cu gantere, burpees  etc.. Ori asta nu face decât să accidenteze oamenii încet și sigur. Dacă în cazul antrenorilor peste 50% fac greșeala asta, cei care se antrenează neîndrumați au toate șansele să se accidenteze. Și este și de așteptat pentru că una este să înțelegi cum să faci corect un exercițiu, câte repetări, câte serii, câte pauze și cu ce tempo, și este altceva să ai o perspectivă de ansamblu al proiectului de antrenament.

În general, dacă întrebi antrenorii, îți vor putea confirma teoria din următoarele două articole:

The Science of Exercise Selection: Part 1

The Science of Exercise Selection: Part 2

… dar jumătate dintre ei nu îți vor putea răspunde dacă îi întrebi: „unde este această informație aplicată în antrenamentul clientului tău?”

 

Recomand tuturor cu cea mai mare caldura cartea de capatai a fitness-ului sanatos:

How to Eat Move and Be Healthy

Comments

comments

Facebook Share