Facebook Share

 

„- Practici karate? Vreau să vin și eu la karate!” , îmi spun mulți din cei care ajung să mă cunoască.

„- Pentru ce?”, întreb eu…

„- Pentru disciplină!”

„- Ce este disciplina pentru tine?” continui eu.

 

Așa au început multe discuții în ultimul an. Cei mai multi dintre noi nu se consideră suficient de disciplinați. Și ce este și mai interesant este că am auzit tot felul de definiții. Unele mai abstracte, unele cu un iz mai aplicat: să am taria de caracter să fac miscare și când sunt obosit / să pot să continui ce făceam chiar dacă nu îmi mai face plăcere / să fiu mai calm / să nu mai mănânc tot felul de lucruri care știu că nu sunt bune / să acționez într-un fel constructiv în ciuda emoțiilor care pot fluctua. Deși nu sunt un mare fan al dezvoltării personale, îmi place un citat de-ale lui Jim Rohn „Discipline is the bridge between goals and accomplishment”.

 

Majoritatea celor apropiați mi-au facut diverse caracterizări. Perseverent, tenace, încăpățânat. În mintea mea sunt 2 procese care se reglează reciproc: pe de o parte mă văd departe de poțentialul meu și insuficient de concentrat pe obiective… pe de altă parte îmi dau seama că energia fizică, mentală precum și timpul sunt resurse finite și mergând la limita burn-out-ului câțiva ani până să părăsesc corporațiile, acum știu când să mă calmez. Ba chiar am început în 2018 să am și weekend-uri și după-amieze libere. Oricât de hipercritic pot fi uneori, înțeleg că sunt mai disciplinat decât majoritatea oamenilor cu care am contact.

 

Odată ce am aflat ce înțelegem prin disciplină, îi intreb mai departe:

„- Cum crezi că poți deveni tu mai disciplinat dacă practici karate cu mine? Doar nu crezi că o sa stau lângă tine ca-n filme să-ți zic să te mai chinui la ultima flotare…”

Dacă la definiția disciplinei discuția era un pic mai închegată în momentul ăsta mintea lucrează atât de tare că discuția se împotmolește. Evident că nu poți răspunde clar la intrebarea asta înainte să practici și înainte să îți poti observa transformarea. Eu practic Goshin-Do din 2004 dar pot să îți confirm că și la 5 ani Costin era foarte încăpățânat și uneori combativ. Deci calitatea aceea la baza era oricum… întrebarea se pune

cum m-au ajutat pe mine Artele Marțiale? cum am învățat să controlez și focalizez energia disponibilă, să mă relaxez și să acumulez și mai multă energie?

 

 

Cum funcționează?

A repeta tehnicile străduindu-te să te miști cât mai eficient și relaxat te „racordează” prin componenta fizică la lumea Artelor Marțiale. Poate servi ca o ancoră. Sunt mai multe discipline orientale care pornesc cu a-ți influența exteriorul pentru a ajunge să-ți șlefuiești interiorul. Este una din căile „sigure” pentru evoluție și este cunoscut faptul că la fel cum te poți accidenta dacă practici exerciții fizice pentru care nu ești pregătit, tot așa îți poti face rău cu practici spirituale pentru care nu ești pregătit. Regulile în dojo (sala de antrenament) nu sunt acolo pur și simplu pentru a fi respectate. Sunt acolo pentru a fi înțelese semnificațiile din spatele lor. În cultura japoneză nimic nu este la întamplare iar asta iși are prelungirea și în budo (calea luptei). Totul este legat de tot și nimic nu este în plus. În veritabilele Arte Marțiale practica și studiul luptei au fost reduse la cea mai eficientă forma și pot să-ti confirm că apropiindu-mă de nivelul de 1 Dan mi-am dat seama că în spatele unei singure tehnici – lovitura directă de pumn – se ascundea un întreg univers. Încet, încet incepi să vezi tot felul de analogii între viață din afara dojo-ului și ce faci în dojo. Fără să mă pun pe un piedestal al muncii pot să-ți confirm că pentru a ajunge aici trebuie să te antrenezi și cu mintea și cu inima. Și când ajungi la un nivel pe care cu ani în urma abia ți-l închipuiai…. îți dai seama că ești încă abia la început. Călătoria devine din ce mai interesantă! Experiența mea pălește în comparație cu experienta unor somități care îmi sunt și profesori, așadar permite-mi să-ți pun la dispoziție câteva citate care împreună au foarte mult sens și-ți vor întregi tabloul „disciplinei”.

 

Citând dintr-una din cărțile maestrului meu, Liviu Bădescu, „SPIRITUL GOSHIN-DO ȘANSA UNEI NOI EXISTENȚE”:

„[…] Mulți practicanți se orientează către studiul sistemelor de luptă mai puțin pretențioase, în care programa urmărește mai mult dezvoltarea fizică a corpului, în detrimentul celei psihice. Tehnicile și metodele prin care se obține sângele rece, acea luciditate de care ai nevoie pentru a depăși o situație deosebită, nu sunt prezentate sau nu sunt suficient exersate.

 

Variantele easy s-au dezvoltat cu repeziciune în afara Japoniei deoarece conținutul spiritual al Artelor Marțiale nu s-a transmis în aceeași proporție cu a tehnicilor corporale. Această dezvoltare „occidentală” a făcut ca budo-ul să fie practicat și cunoscut de un număr mare de oameni. Este un lucru foarte bun, dar se pierd sensul original, secretele și misterele spirituale. Nu trebuie uitat că nu forța și tehnica îi apropie pe oameni, ci că ei sunt legați unii de alții și de divinitate prin spirit.”

 

Dincolo de necesitatea unui antrenament susținut, pot de asemenea să îți confirm că am conștientizat imediat lipsa de progres atunci când nu am alocat atenția cuvenită tehnicilor și conceptelor exersate. Pur și simplu, a te antrena cu jumătate de ființă este o pierdere de timp și ar trebui să te îndemne să-ți răspunzi la întrebarea: „ce caut eu aici?”

 

Citez tot din „SPIRITUL GOSHIN-DO ȘANSA UNEI NOI EXISTENȚE”:

„Antrenamentul constă, în primul rând, în transferarea cunoștințelor dobândite în budo asupra vieții cotidiene. Îți poți menține Spiritul într-o formă perfectă și aceasta nu este altceva decât o urmare firească a studiului Artelor Marțiale, pe care te-ai hotărât să-l continui și-n afara dojo-ului.”

 

Este de la sine înțeles că dacă nu ai progresat în dojo, nu prea ai ce transfera în afara dojo-ului, iar timpul brut petrecut nu constituie o garanție.

 

Apropiindu-ne de încheiere, citez pe Charles Poliquin – unul din cei mai de succes antrenor ai tuturor timpurilor, cu articolul lui minunat intitulat The Myth of Discipline:  „There is no such thing as discipline. There is only love. Love is the most powerful creative force in the universe. You are the result of what you love most. You either love finely etched muscular abs more than donuts or you love donuts more than wash board abs you could do your laundry on. It is as simple as that. Don’t beat yourself up that you have no discipline or further drown yourself in a sea of refined carbs. Admit that you like crappy food more than you love strength. Or ask yourself this, what do you really love? Self-esteem is the reflection of self- judgment. ”

 

Iar un punct de vedere similar este prezentat în cartea Sensei-ului meu:

„În experiența mea de viață am cunoscut mulți experți în Arte Marțiale și toți m-au încurajat să descopăr de unde vine această forță lăuntrică. Am observat la toți aceștia starea de relaxare interioară si exterioară pe care o afisează, eficacitatea lor fantastică atunci când lucrau sau demonstrau. Mi-am dat seama, în urma unei analize destul de atente, că toți aceștia sunt oameni ca toti ceilalți. Diferența dintre ei constă în modul cum își valorifică potențialul și cum sunt încrezători în ceea ce fac.

În spatele dorinței de reușită stă voința. Aceasta este pusă în acțiune de dorință. Dacă voinței nu i se dă nici o culoare și nici o direcție, ea rămâne inactivă. Când punem dorința în armonie cu forța voinței, facem ca voința să treacă imediat la acțiune.”

 

Da, „O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas. ” (Lao Tzu) și a intra in dojo (sala de antrenament) este primul pas, care trebuie urmat de mulți în căutare de înțelepciune aplicată și disciplină. Nu există scurtături sau garanții, dar există numeroase ocolișuri pe care le poți face în absența unui profesionist alături de care să studiezi. Evoluția ta interioară este o realitate accesibilă ce merge foarte bine mână în mână cu dezvoltarea fizică și tehnică! Tu ce dorințe ai și cum te poate ajuta practica Artelor Marțiale să obții acel lucru?

 

Cum te poate ajuta aceasta practică să devii omul care dorești să devii?

 

Îți pun la dispozitie si aceste cadre care au fost filmate fără repetiții și care reflectă situații reale din cele mai multe puncte de vedere: https://www.youtube.com/watch?v=Ixeg_qjuuGw&list=PLLcupq1HDWHJynK-zP-pctI8Zn5xoYoXj&index=6

 

Iar dacă dorești să experimentezi Artele Marțiale veritabile, intră pe karategoshindo.com dacă ești din Rm. Vâlcea sau scrie-mi direct pe Facebook dacă ești în București.

 

 

 

Photo by Hello I’m Nik 🇬🇧 on Unsplash

 

 

Recomand tuturor cu cea mai mare caldura cartea de capatai a fitness-ului sanatos:

How to Eat Move and Be Healthy

Comments

comments

Facebook Share