Facebook Share

Indiferent că ai sau nu idei de afaceri, uite 10 pași pentru a putea pleca din corporație câștigând din ceea ce adori să faci!

 

Vestea bună e că și dacă ai, și dacă nu ai idei de afaceri, ideile nu contează. Eu înainte eram convins că dacă nu am o idee revoluționară nu voi reuși. Ideile sunt doar idei și cheia stă in implementare. Am asistat în 2015 la o discuție între mai mulți investitori și ei confirmau că rareori citesc un business plan, că acesta contează foarte puțin. În plus un investitor va fi reticent la oamenii care nici nu-și expun ideile de business… că poate le fură cineva ideea. Am auzit și eu de proiecte de motoare revoluționare, care merg doar pe apă dar inventatorul lor spune că are planul doar în cap… ca să nu i-l ia careva.

Pe scurt: investitorii sunt deștepți și se uită mai întâi la omul cu ideea, la capacitatea lui de a primi „coaching” și mai ales dacă acel proiect generează deja bani. Aste se numește că proiectul are „tracțiune”. Înainte de a porni cu articolul în sine, află că există zeci de site-uri cu sute de idei de business dintre care unele chiar grozave! Tot ce trebuie să faci este să le implementezi! Dar cu care să începi…

 

I  Ai idei de afaceri… dar știi ce te fericește cu adevărat? 

Dă-ți seamă ce îți place efectiv să faci și ce te face fericit. Cei mai mulți oameni cred că știu, dar dacă îi pui să scrie efectiv pe foaie… în propoziții coerente, fără liniuța „-„, fără cuvinte disparate… își dau seamă că nu știu foarte bine ce le place cu adevărat și cum să definească fericirea. Lasă-ți imaginația să vină cu cele mai nebunești răspunsuri și răspunde-ți la întrebările:

 • cum arată ziua mea ideală?
 • dacă nu ar trebui să mai muncesc niciodată pentru bani și aș avea bani infiniți și toată planeta ar avea bani suficienți, ce aș face cu timpul și energia mea?
 • ce mă face să simt că am un scop în viață?
 • ce se întâmplă de mâine dacă NU fac ceea ce am în calendar pentru ziua respectivă?
 • dacă aș ști că mor într-o luna, ce nu aș mai face și ce aș face mai mult?

… sunt pline blogurile de dezvoltare personală de întrebări cheie, important e să îți aloci timpul să răspunzi la cele care îți declanșează cele mai „interesante” și incomode reacții.

Chiar dacă nu știi foarte clar cum să definești feriricea în momentul de față, aproape toată lumea știe foarte clar ce nu vrea.  Acestea sunt limitele tale și este foarte important să definești „hotarele” noii tale vieți. E foarte probabil că ceea ce consideri acum inacceptabil precum și dorințele tale să se schimbe de-a lungul evoluției tale și uneori e important să renunți la un „instrument” care ți-a fost folositor până acum pentru a putea face loc în viață ta pentru ceva nou și mai valoros.

Nu în ultimul rând „îmi place ce fac” nu este tot una cu „fac ce îmi place”.

Definește clar ce te face fericit și țintește sus!

Știam că vreau să fac un business care să aducă sănătate oamenilor și că vreau un produs sau serviciu în care să cred. Una din primele mele tentative a fost să import nuci de cocos. Însă de la biomecanică, postură și aplicații avansate precum Artele Marțiale până la nuci de cocos este cale lungă și mi-am dat seamă că nu mă împlinește așa tare să stau în legătură cu firme de transport, furnizori de pe alte continente doar pentru a aduce cuiva o nucă de cocos. Puteam face bani dar parcă nu foloseam potențialul meu.

 

II  Cultivă-ți încrederea în forțele proprii – încrederea ca un „skill”

Nimeni nu a reușit ceva 100% singur și suntem cu toții implicați în multe relații de cauzalitate. Cred puternic în zicala lui Bernard de Chartres „suntem pitici care stau pe umerii uriașilor”. Cu toate astea, singurul care poate și este responsabil să transforme „viziunea” ta ești tu!

Motivul pentru care mulți țintesc prea jos este că nu au suficientă încredere în propriile forțe. Poate pentru că nu au văzut pe nimeni care să fi reușit ceva asemănător, sau poate că apropiații s-ar uită ciudat la ei dacă și-ar declara obiectivele neobișnuit de mari… neobișnuite pentru un om comun!

Cel puțin în țara asta este comun că oamenii să nu aibă încredere în ei. Motivele sunt de discutat în alt articol, însă ce trebuie să înțelegi e că „normal” și „comun” nu sunt același lucru. Dacă vrei să ai într-adevăr succesul de care EȘTI capabil, trebuie să te poți desprinde de a fi „comun”.

Cum îți cultivi încrederea? În primul rând fii conștient că deși temelia proastă a fost pusă încă din copilărie este posibil să îndepărtezi ce nu mai e folositor și să pui materiale de calitate. CALITATE este cuvântul cheie. Sunt multe tehnici și metode și în principiu au la bază conceptul de „self-efficacy”. Începe zilnic să aloci timp pentru a face ceva, un pas concret, ceva palpabil pentru a te apropia de obiectivul tău. „Research” nu se pune. În 99% din situații este doar procrastinare. Mai ții minte importul meu de nuci de cocos? Am procrastinat în cercetări de piață luni de zile și nici nu am facut un amărât de landing page în perioada aia!

A-ți cultiva încrederea în tine vine din acțiuni constante în direcția scopului tău. Nu vine peste noapte și poate fi asemuită cu a schimba apa într-o piscină murdară. Oricât de curată este apa pe care o bagi, ea cu timpul va dilua conținutul actual care încet-încet nu mai are loc de apa curată. Pentru început, asigură-te că în lista ta de obiective zilnice ai cel puțin un lucru care te va apropia de scopul tău. Dacă este posibil, fă-l primul! Astfel, deja ai caștigat ziua înca de la început. Personal, nu pun preț pe obiceiul de a-mi face patul, însa am alte rutine dimineața care mă ajută să pornesc mereu bine. Dușul rece este nelipsit.

Pe măsură ce faci zilnic ceva care te apropie de idealul tău, subconștientul tău percepe asta și așa devii în ochii tăi cel care progresează. Cu noua imagine de sine urmează să îți  propui obiective mai îndraznețe și să faci pași mai mari către succes. Desigur, a-ți baza încrederea pe ce faci nu este cel mai evoluat lucru, dar când pleci de la 0 este un pas bun!

Încrederea ca „skill” este un termen pe care îmi place să îl folosesc deoarece este un lucru pe care îl practici. În ce constă practica? În primul rând trebuie să îți știi valorile, ceea ce este ideal, acceptabil și inacceptabil. Timpul, acțiunile, vorbele și gândurile tale sunt ireversibile iar orice faci sau nu faci te duce fie mai aproape, fie te îndepărtează de obiectivul tău.

Acțiunile tale fie afirmă succesul, fie îl infirmă (daca nu te aduc mai aproape înseamna ca ai pierdut timp și energie). Gândurile și vorbele tale fac același lucru, dar acțiunile cântâresc mai greu pentru ca ele concretizează.

De exemplu: dacă îți spui că vrei să slăbești și știi deja că trebuie sa nu mai bei un pahar de vin la 21:00 și să te culci la 22:00, dar în loc să faci asta stai la povești cu un coleg de liceu până noaptea târziu… „doar pentru ca nu ne-am văzut de mult”… ce spune asta despre adevaratele tale priorități? Desigur, dacă stabilisei deja că in ziua cutare ai o perioadă nestructurată și dedici ziua relațiilor care merită cultivate, atunci ar fi fost o alegere bună.

Ideea e că orice  divergență între emoții, gânduri, vorbe, acțiuni va genera în tine stres și îți va scădea reputația cu propria persoană. Ai fi tentat să zici „doar de data asta nu contează așa mult, nu face un mare rău”. Care e problema cu asta?  Problema e ca alimentează niște circuite în mintea ta care îți știrbesc și succesul din viitor. Cu cât ești mai sincer cu tine însuți, cu atât mai bine!

O lipsă de sinceritate cu propria persoană în momentul de față îți scade șansele de a avea succes și scade magnitudinea a ceea ce ești capabil să generezi. Să zicem că vrei să devii independent financiar: dând la o parte lucrurile superficiale, detaliile… poți privi judecata așa: „ciocolata asta SAU independența financiară?”. Adu-ți mereu aminte că succesul este corelat cu capacitatea de a acționa pe termen lung în pofida plăcerilor imediate și facile.

Pe scurt: „skill”-ul pe care trebuie să îl exersezi este: cât pot sa fiu de sincer cu mine și responsabil pentru acțiunile, faptele, vorbele și stările mele sufletești de-a lungul zilei? Partea bună este că dupa un timp nu o să vrei să mai fii implicat în „nerozii” mărunte pentru că simți că te îndepartează de obiectivul tău, deci inerția pe care ai creat-o lucrează acum în favoarea ta.

 

III  Educă-te financiar! Probabil cel mai trecut cu vederea lucru printre cei care tot afirmă „mâine vreau să fiu un om mai bun”…

Încep cu următoare analogie. La fel cum ești înțărcat și începi să te alimentezi singur, dar cu ceea ce îți pun părinții tăi în frigider, așa ești responsabil acum de felul în care îți alimentezi rezervorul financiar. Banii sunt o formă de energie potențială. Adică în funcție de dorința mea pot converti banii în timp liber – plătind pe cineva să curețe prin casă; în energie și confort – comandând o friptură etc. Banii nu sunt buni sau răi și depinde de tine cum îi folosești. Este mai bine să ai energie sau să nu ai?

Dacă la capitolul încredere vorbeam de „circuitele” din mintea ta, la bani e și mai important! Este extraordinar de important. Pentru a indeplini un obiectiv mareț… darămite mai multe, este nevoie de multă energie! Dacă ai suficienți bani, poți plăti pe cineva să te ajute să îndeplinești obiectivul și mulți oameni de afaceri afirmă că „dacă ai suficienți bani să rezolvi problema, atunci nu ai o problemă”. Desiguri, banii nu acționeazță în toate zonele vieții, la fel cum nici cu zambete și cu emoții plăcute nu poți să îți cumperi cafea de specialitate.

În ceea ce mă privește, în facultate, când aveam bani de la ai mei, nu puneam bani deoparte pentru că știam că mai primesc peste o săptămână. Nu mulți, dar știam că și dacă stau pe zero o să vină în curând încă o tură. Pe urmă cand aveam salariul de 2800 RON, mă împrumutam de 300 RON lunar. Nu economiseam pentru că știam că o să îmi dublez salariul în maxim 1 an iar în mintea mea nu avea sens să mă forțez să pun deoparte și să nu mă „distrez” de banii aia.

Gândeam „viața trece, nu intri cu banii în pământ”. Când făceam 6000 RON îmi permiteam și să mă duc în excursii decente dar obiceiul alimentat în ultimii ani își spunea cuvântul.  Am început să am datorii de 1000 RON, pe urmă de 5000 RON. Pentru una din excursii am decis să fac primul card de credit pentru a putea închiria o mașină. Am închiriat, ne-am distrat in Tenerife 6 luni mai tarziu, după ce mi-am luat un apartament făcând un credit la sugestia alor mei, mi-am dorit mai mult confort și ghici ce? Am folosit cardul de credit. Măcar să nu mă mai împrumut la 3 prieteni prin rotație și să am toate datoriile centralizate.  Am început să câștig 7500 RON, pe urmă 9000. La fiecare prag, mai scădeam un pic din datorii dar în scurt timp reveneam în același punct.

 

IDEI DE AFACERI bani

Cartea care mi-a schimbat viața financiară este „Secrets of the Millionaire Mind” de T. Harv Eker iar la nivel local, unul din cei mai buni educatori financiari este Daniel Tănase, care a suprapus experiența lui vastă în domeniul bancar cu conceptele de educație financiară. Dacă la „dezvoltare personală” absolut toate conceptele sunt în cele mai vechi scrieri din marile religii și sisteme filosofice, și acestea sunt doar reiterate de câte un psiholog la modă,  în ceea ce privește educația financiară, ecosistemul și tehnica au evoluat atât de mult încât este imposibil să extragi învățături detaliate de la bătrâni. Nu existau piețe de societăți pe acțiuni, equity, hedge funds. Exista în schimb „The Richest Man in Babylon” care explică cele mai de baza lucruri într-o forma ușor de reținut. Pare simplu dar dacă te uiți la viața ta, câte din acele concepte simple le aplici?

Aveam datorii. Am început să mă educ. Mi-am dat rapid seama că pe alocuri modelasem comportamentele părinților în ceea ce privește banii iar în alte privințe (acolo unde avusesem experiențe neplăcute) făcusem exact opusul. Ai mei au avut o groază de business-uri în anii ’90 de la magazine en-gros, la activități de producție, deci fusesem expus la bani de când eram mic. Dar și la afirmații repetate de genul „banii se fac greu și se cheltuie ușor”, „în viață faci de cele mai multe ori ce nu iți place”, „mi-ar fi plăcut și mie … dar vă am pe voi”. Le-am și mulțumit părinților că am învățat câteva lucruri minunate de la ei: știu să fiu bun la ceea ce fac, să fiu bine plătit pentru asta. Ai mei sunt și foarte buni la a pune bani deoparte. Dar cum pentru mine în copilărie asta însemna mai puțină distracție și mai puțin prestigiu social, am decis aici să fac exact opusul. Cum creștea venitul, mă „distram” mai mult. Inconștient, dar am decis.

Dan Pena care e un adevărat „bad-ass” explică: „oamenii au un cont emoțional și un cont financiar; iar contul financiar îl reflecta pe cel emoțional”.

Pe scurt, sugestiile…

Privește banii ca pe o măsură a încrederii pe care o generezi oamenilor. Adică cineva care îți plătește în avans are mai mare încredere decât cineva care plătește pe parcurs. La firma la care lucrezi ai contract și demonstrezi anumite calități… dar ești plătit în avans? Cum generezi încredere cu business-ul tău?

Înțelege că venitul cât și averea nu sunt același lucru, învață ce sunt activele și ce sunt pasivele și devino bun la a avea active.

Folosește un sistem de administrare al banilor simplu și eficient cum ar fi sistemul celor 6 borcane al lui T Harv Eker. Nu sumele contează, ci principiile din spate. Eu mi-am mai deschis 4 conturi bancare instant în momentul în care am înțeles de ce este important să separi banii inteligent. Sistemul cu șase borcane al lui T Harv Eker e foarte bun, dar ce este și mai important e să înțelegi principiile din spate. Examinează-te atent și educă-te să iei decizii inteligent și conștient, spre deosebire de a folosi pilotul automat programat de părinți și bunici cu concepte neproductive din alte ere.

Iar pentru cei care sunt motivați de libertate: cu cât ești mai bun la a-ți automatiza felul în care primești bani (ceea ce necesită să îți prețuiești timpul și energia, să înveți să organizezi și să comunici onest și respectuos), cu atât te vei bucura de mai multă libertate.

Aptitudinile tale de a-ți gestiona banii sunt aptitudini ca oricare altele. Și obiceiurile tale pot fi educate la fel ca oricare altele. Dobândește-le, exersează. De exemplu, data viitoare când îți zici ceva de genul „plătesc asta în avans, ca să scap de-o grijă”… pune pauză și spune-ți „devin un bun deținător de bani, sunt confortabil cu a avea banii și dau banii din mână când este optim, nu ca să îmi reglez starea emoțională”. Dacă ai aptitudinile astea, vei avea încredere că reușești în orice situație. Pe de altă parte dacă refuzi să conștientizezi mecanismele minții tale, oricâți bani ți-ar putea apărea miraculos în cont nu vei acționa cu încredere. E ca și cum dai o pușcă unui copil.

 

IV Educă-te antreprenorial

Cum ziceam, ai mei au avut o groază de activități economice dintre care unele foarte lucrative. Din fericire nu am învățat nimic aici, deoarece erau afaceri într-un oraș de 130.000 de oameni care se bazau în general pe volume mari de unități vândute sau produse.

Când m-am angajat la primul job în 2009 mi-am dat seama încă din prima săptămână că nu sunt făcut să lucrez la birou. Dar alte gânduri neproductive de-ale mele erau „dar e criza și mediul economic e volatil” „dar nu am bani puși deoparte”, „dar nu știu nimic despre business”, „dar nu am o idee care să schimbe lumea”, „dar vreau să mă pot distra, nu să muncesc non-stop, vreau să ies in Club A”,  „lasă, când o să ajung să fac ceva gen manager și va trebui să lucrez non-stop, atunci o s-o fac pe cont propriu”.

Cărțile sunt foarte prețioase si pot recomanda ce mi-a fost și mie recomandat. „The Psychology of Persuasion” de Robert Cialdini, „Deep Work” de Cal Newport, „How to Win Friends and Influence People” de Dale Carnegie, „The Upside of Your Dark Side”, „The E-Myth”. Sunt nenumărate. Cunoștințele trebuie dublate de experiență, deci alege un hub care îți place, petrece timp acolo, mergi la întâlniri. În sensul ăsta eu mergeam regulat, o dată pe săptămână la fostul Connect Hub condus de Dragoș Roua. Pur și simplu anunțam la birou că întârzii sau făceam cumva să lucrez de acasă în ziua aia și mă duceam la hub. Când te cufunzi într-un astfel de mediu, poți să deprinzi mult mai repede modurile de gândire. Sunt o grămadă de hub-uri interesante in București, unele mai nișate ca altele, iar cel pe care îl recomand este Omega House. Se dezvoltă o groază de proiecte interesante și arată foarte bine. Iar dacă vrei să ai un impact, poate fi locul ideal pentru tine!

Am cunoscut o grămadă de lume acolo și in momentul de față colaborez cu unii dintre ei. De exemplu, la o ședința de consultanță financiară cu Daniel Tănase – autorul cărților „Salvează-ți banii” și „State of The Wallet” am aflat că mai exista un CHEK Practitioner în oraș, l-am rugat să ne facă cunoștința și câteva zile mai târziu așa l-am întâlnit pe partenerul meu de business, Mihai Argăseala. Înainte făceam oricum o grămadă de chestii fiecare, dar din momentul respectiv ne-am coordonat eforturile, am făcut workshop-uri împreună, ne-am antrenat și în momentul de față chiar am creat asociația „Scientific Holistic Training România” prin care am agregat antrenorii care vor să studieze și să aplice pe ei și pe clienții lor sistemul CHEK, specialiști din domenii conexe (kinetoterapie, osteopatie, nutriție, psihologie, stomatologie) precum și 3 săli foarte calitative care servesc ca platformă pentru activitățile noastre, astfel încât sinergia celor trei componente (antrenori, terapeuți, săli) este fix rezultatul clienților.

idei de afaceri

Lean Start-up

La unul din evenimentele de la Connect Hub am cunoscut și pe Dragoș Nicolaescu (investitor, psiholog și business mentor). Mi-a plăcut cum punea problema și când am fost targetat pe Facebook cu un add pentru cursul lui de Lean Start-up m-am înscris imediat: cum să ajungi de la idee la profit în 1 lună. De ce Lean Start-up? Pentru ca modelul vechi cu business plan pe 3 ani, sondaje de piață, lansare etc. e prea greoi și riști să faci mulți pași în direcția greșită. Și singura validare a unei idei este dacă la final clientul dă banii pe chestia ta.

Plecând de la premisa că banii sunt ca oxigenul unei afaceri și că timpul și banii tăi sunt ambele finite, cel mai eficient mod de a le investi este să nu presupui nimic ci să testezi la absolut fiecare pas. Nu lua nimic de-a gata și testează. Cu cât ești mai creativ în a găsi metode eficiente de a valida ideile tale, cu atât ajungi mai repede și mai usor la succes.

De câte ori testezi o idee și ea nu funcționează, iar tu faci modificări la planul inițial, se numește că pivotezi. Adică pentru a-ți testa ideea de a vinde ciorapi cu dragoni verzi, nu este necesar să cauți fabrica, să îți facă mostra și să îi bagi într-un magazin la vânzare, ci ajunge să faci un landing page și să vezi câtă lume dă clic pe butonul de cumpărare. Chiar dacă nu există produsul, contactezi clienții respectivi și le spui că e prototip și va fi disponibil în scurt timp… și pentru că ei sunt primii, vor fi primii care vor avea minunatul produs cu un discount dacă dau banii acum. Practic, în ziua de azi poți testa aproape orice dacă poți să faci un landing page ușor.

Recomand la maxim cursul de Lean Start-up al lui Dragoș Nicolaescu care îți scurtează drumul până la succes cu ani de zile: https://www.dragosnicolaescu.com/

Mulți se plâng că nu au timp din cauza activităților cotidiene. Uneori o oră pare mult dacă îți cere cineva un favor. Dar câți ani pierzi acționând fără o strategie clară? Sau în relații care te trag în jos? Ce vacanță ți-ai permite dacă ai termina cu succes proiectul cu o lună înainte de termen?

 

Cel mai bun program de preaccelerare din lume: Founder Institute

Founder Institute mi-a fost recomandat de mentorul meu în business și recunosc ca este mult de muncă… DAR!

 • faci în 3,5 luni ce nu ai face nici în 3 ani într-un business
 • ai acces la mentori (oameni de afaceri care au avut exit-uri de succes și au generat foarte multa valoare adaugată) într-un fel cum nu-ți imaginai; din experiența personală: a fost de ajuns să dau 2 mailuri într-o zi de marți și în 5, respectiv 30 de minute aveam 2 întâlniri stabilite, una după alta cu 2 experți în domeniu, milionari, gata să discute cu mine doar pentru ca aveam în subiectul mailului „Founder Institute”
 • rețeaua de suport din acest program este… extraordinară!
 • înveți de la experți, cât se poate de structurat și de aplicat cum să gândești și cum să acționezi într-un business global
 • structura oferită face toți banii!
 • poți valida o idee din orice domeniu fără să scrii o linie de cod (în caz că aveai rețineri că nu ești expert în programare)
 • dacă faci pași către antreprenoriat oricum vei munci foarte mult în direcția pasiunii tale… aici sigur vei munci focalizat, eficient, cu rezultate… iar cele cateva sute de USD cât costă programul pălesc în comparație cu timpul economisit dacă ne raportăm la cât poți munci în zadar pe o idee nevalidată sau fără cunoștințele, rețeaua, suportul și structura din Founder Institute

 

V  Îngrijește-ți sănătatea și fă din corpul tău un vehicul al succesului

Într-adevăr, „mind over matter” însă de ce nu ar funcționa corpul tău ca o platforma care să îți faciliteze succesul? Mulți oameni privesc mișcarea necesară menținerii sănătății ca o sarcină pe lista zilnică. Una e să te lipsești de somn o săptămână pentru un proiect mareț, dar noi nu suntem făcuți să funcționăm într-un maraton al stresului. Nu ești productiv, nu iei deciziile cele mai bune și nu ai cea mai bună stare de spirit. Emoțiile predominante îți dictează atitudinea și asta îți condiționează rezultatele. Da, se poate și fără sănatate, dar de ce n-ai ținti mai sus?!?

Pentru a-ți îndeplini visul este în general nevoie de o investiție mare de energie. Energia asta o poți acumula pe 2 căi: somn și alimentație. Atunci când  faci orice, consumi energie, descompui țesut. Cu excepția câtorva practici meditative / pentru acumulare a energiei, cum sunt sistemele interne din Artele Marțiale chinezesti, tot ce faci cât timp nu dormi arde un pic din combustibilul tău. Vom discuta despre somn și mâncare.

Să începem cu câteva lucruri de bază despre somn de la Mattew Walker, unul din cei mai avansați cercetători în domeniul somnului:

 • cu excepția unor „cronotipuri”, cei mai mulți au nevoie de 7-9h de somn începând cu 10:30 PM
 • este optim să adormi și să te trezești la ore constante în fiecare zi
 • este mai putin bine să recuperezi somn dormind târziu în weekend
 • este foarte rău să lucrezi în ture, dar mai puțin rău dacă ai pur și simplu ture de noapte
 • toate fazele somnului sunt importante, deci nu vei ajunge foarte departe cu power naps
 • omul este o ființă teribil de eficientă și optimizată, deci ce ce ne-ar fi optimizat natura așa, avand în vedere că în timpul somnului nu ne putem apăra, reproduce, acumula resurse?
 • atunci când ești privat de somn și crezi că faci față cu bine acelei zile este ca atunci când ești beat, dar ești convins că poți să conduci… în realitate vei avea punctaj scăzut la teste de IQ când ești privat de somn

În plus, capacitatea ta de a regla glicemia (care indică practic nivelul tău de energie de-a lungul zilei) este dictată de somnul din noaptea precedentă. Indiferent ce mănânci sau bei, este mult mai greu să nu adormi după masa de prânz dacă nu te-ai culcat la timp noaptea precedentă. Corpul are ritmurile lui și vrei, nu vrei, ești conectat la această planetă, inclusiv din punct de vedere electromagnetic și va acumula energie optim dacă îi permiți să scadă turația în a doua parte a zilei. Uite o diagramă pe care o folosesc cu clienții mei care ilustrează ritmul normal vs. ritmul pe care îl ai când folosești stimulenți de tip cafea, băuturi energizante, dulciuri pentru a continua să muncești până târziu. Scopul tău este să-ți organizezi activitățile care necesită maximă concentrare si efort în jurul momentelor în care ai in mod natural hormonii de stres la cote înalte și să nu stimulezi corpul să iasă din ritmurile lui doar pentru a prelungi ziua de muncă.

 

IDEI DE AFACERI Costin Glavan circadian

Pe termen scurt are și avantaje și uneori poți considera că merită să faci o noapte albă pentru un proiect, însă pe termen mediu și lung trebuie să dai nas în nas cu realitatea și să înveți să decizi și să zici nu. Răspunde-ți la întrebările:

 • care dintre lucrurile pe care vreau să le fac azi este cel mai important din punct de vedere strategic?
 • dacă ar trebui să fac un singur lucru azi, care este acela?
 • cum pot să fac acel lucru primul / cât mai devreme în ziua asta, astfel încât să încep ziua cu o victorie?
 • ce se întâmplă dacă nu fac celelalte lucruri?

A decide și a-ți asuma este în primul rând o afirmare a maturității tale dar și un exercițiu important pentru capacitățea ta decizională. Dacă nu ai ajuns deja la concluziile următoare, vei ajunge după un timp în mentalitatea „hustle” (din engleză – hustler): este muncă infinită de făcut și oportunitatea este peste tot! Este ușor să devii ocupat, chiar să te mândrești cu asta, iar hărnicia defocalizată este un mod facil de a procrastina de la a lua contact cu interiorul tău, de la a te cunoaște cu adevărat, de la  avea succes și de la a învăța să iei decizii importante sau incomode. Închei despre somn citând pe Paul Chek: your yes has no value until you learn to say no.

Teoretic, mâncarea îți dă resursele necesare pentru a-ți reconstrui corpul în urma uzurii zilnice dar și pentru a genera energia necesară activităților dragi ție. Omul este foarte eficient din punct de vedere energetic și cu același număr de calorii poți alerga mai mult decât orice animal. Suntem cei mai buni la a alerga distanțe lungi și nici un animal nu ne face față. Suntem buni la a supraviețui unei glaciațiuni și ne putem adapta la orice climat de pe planeta. De ce? Două dintre mecanismele care te fac eficient sunt:

 • de câte ori glicemia ta crește peste o anumită cotă, dincolo de ce poți consuma prin efort în momentul respectiv, vei depozita sub forma de grasime – una din cel emai eficiente forme de a stoca energia. Grăsimea nu consumă calorii și e de peste 2x mai densă în calorii decât proteinele (de exemplu carnea) și carbohidrații (de exemplu fructe, legume, cereale).

 

 • corpul comută pe modul economic atunci când nu ai suficientă hrană și renunță la țesutul cel mai activ din punct de vedere metabolic, și anume musculatura. Este greu să crești masa musculară și este foarte ușor să o pierzi. O regulă generală (este încă dezbatere pe tema asta vizavi care sunt excepțiile) este că de câte ori corpul este forțat să consume propriul țesut adipos pentru energie, el deja consumă din masa musculară. Țesutul adipos este polița ta de asigurare pentru perioade grele, bicepșii nu.

 

În România este încă relativ ușor să te alimentezi calitativ sau măcar decent, doarece solurile noastre nu au fost complet sărăcite de nutrienți și încă avem ferme care practică o agricultură relativ curată față de practicile americane. Uite și un articol de-ale mele despre orele de masă și somn: https://www.costinglavan.ro/cat-de-importante-sunt-orele-de-masa-cand-facem-sport/

Pe scurt, da, poți să ai succes financiar și să-ți umpli și rezervorul emoțional pe multe căi, însă trăiești în corpul ăla!! În plus, când pleci la război preferi o mârțoagă sau un armăsar?

 

VI  Overlapping vs. Leap of Faith

Întotdeauna ai de ales!

Dacă tolerezi bine riscul, atunci poți să lași jobul cu ușurință odată ce ai un Minimum Viable Product (concept din Lean Start-up care desemnează un produs sau serviciu care a fost validat prin plata efectivă) care poate să-ți aducă suficienți bani cât să trăiești. Avantajul unui „salt” e că te poți mișca rapid și pot să-ți confirm din propria experiență că atunci când timpul meu era împărțit între: studiat biomecanică (inclusiv cursuri în  UK), certificări, dus clienți și prieteni la sală, evaluări biomecanice și testat tehnici noi pe prieteni pentru a căpăta experiență, antrenamentele mele de karate, condus antrenamentele de la sala de karate, organizat stagii de Arte Marțiale, jobul de corporație, filmat și editat videoclipuri, dezvoltat workshop-uri, actele firmei etc…. nu îți rămâne prea mult timp pentru seriale.

Dacă nu tolerezi riscul, atunci overlapping este pentru tine. Cu condiția să nu ai un job care să sugă viața din tine. Și este și responsabilitatea ta să nu lași să se întâmple asta. A fi „mindful” tot timpul este o utopie și un deziderat imatur al celor care au descoperit conceptele New Age altoite superficial cu budism. De-aia avem și pilot automat, adică sistemul nervos autonom.

Ideea e că este puțin probabil ca într-un job stresant 8h pe zi să fii mereu calm și detașat. Odată ce ți-ai găsit pasiunea și lucrezi la business-ul tău bazat pe ea, este mult mai greu să bagi în seamă lucurile pe care înainte le percepeai ca stresante la birou. Mi se întâmpla constant să fiu întrebat: „cum de ești așa relaxat cu jobul?”… În condițiile în care lucram 12h pe zi la toate cele enumerate în paragraful precedent (și nu luam în considerare că e weekend). Răspunsul meu: „a încetat să îmi mai pese”. Practic, punctul focal ți se schimbă când ai ceva important de făcut!

Cheia să faci overlapping este să faci din jobul respectiv o platformă pentru business-ul tău. Dar un job are și costuri ascunse! Unul dintre ele numește cost de oportunitate. Adică ce oportunități trec pe lângă tine în timp ce faci acel job? La început îl percepeam într-un fel naiv: „vreau eu să devin bun de-acum în 10 ani la a analiza loguri de server?” „reflectă timpul investit acolo interesele mele reale?”. Cum poți să faci din job o rampă de lansare:

 • lucrează cât mai mult de acasă! Asta îți va economisi nu numai timp, dar și stres datorat deplasării și nenumărați oameni posomorâți pe drum. Pare banal, dar dacă ai avea 1h în plus pe zi ce ai face cu ea? Și ce chestie dragă ție ai tot amânat cu scuza că nu ai timp? Dacă nu poți lucra de acasă datorită naturii job-ului atunci…

 

 • mută-te lângă job dacă trebuie să mergi la birou SAU mută-te lângă locul în care îți desfășori activitatea. În cazul meu am hotarât că nu merită să stau nici la 25 min de locul în care antrenez, și m-am mutat în blocul de lângă sală. Ce ai face dacă ai avea 40 de minute în plus de somn pe zi? Sau dacă ai munci 30 de min în plus x 300 zile pe an? Asta înseamnă o lună în plus de muncă și exponențial mai multe rezultate! … asta dacă strategia ta e bună și lucrezi inteligent. Bucureștiul este o anomalie printre capitalele europene pentru că poți sta aproape oriunde în oraș și diferența de chirie (stăteam în chirie și când aveam apartamentul  meu) este de 100 – 150 E maxim. Dar câte ore de drum   VIAȚĂ câștigi pe calea asta?

 

 • folosește banii pe care îi câștigi pentru a te educa eficient în domeniul în care vrei să excelezi, asta dacă nu profesezi deja în domeniul acela. Timpul e limitat și ireversibil, așadar cum mi-a recomandat și mie maestrul meu de Arte Marțiale „mergi la cel mai bun!”. Care sunt cei mai buni 3 oameni din țară în domeniul tău? Dar din lume? Cât de repede poți avea contact cu ei și ce poți face tu pentru ei?

 

 • când energia ta este împărțită între serviciu și business, pune-ți mereu întrebarea: „ceea ce fac acum va conta în 10 ani?”. Simte-te mai puțin vinovat că nu mai faci tot ce făceai când erai în perioada de probă și înțelege că totul este o alegere și ai opțiunea să faci ce este important pentru tine. N-am mai avut rezultate în ultimul an la serviciu, dar ele au venit din plin în alte zone. Am fost întrebat cum îmi măsor libertatea și unul din răspunsuri a fost: „numărul de lucruri pe care pot să nu le fac!”.

 

 • bucură-te de siguranța financiară a job-ului și selectează cu atenție clienții cu care lucrezi în business-ul propriu. Din fericire, nu îți trebuie fiecare client care îți vrea serviciile sau bunurile, deci antrenează-te să recunoști și să triezi clienții și colaboratorii ideali. Impune-ți valorile și testează-le pe piața pe care acționezi pentru că acum este momentul perfect.

 

 • aplică Lean Start-up! Învață să faci un landing page sau colaborează cu cineva care știe foarte bine pentru că cele mai multe idei de business pot fi validate / invalidate foarte ușor, ieftin și rapid doar numărând câți oameni vor să cumpere MVP-ul (minimum viable product) și interpretând feedback-ul lor

 

VIII  Biohacking?

Cum să dormi 15 min la fiecare 2 ore și să fii productiv.

Cum să iei pudra de maca pentru mai multă energie.

Cum să îți păcălești creierul să gândească mai clar urmând dieta keto…

Pe scurt: există n artificii prin care îți poți excita sistemul nervos să fie un pic mai activ, dar toate astea nu fac decât să sustragă din sănătatea și succesul tău viitor.

Ține cont că agitația nu ține cont de energie și corpul nu e făcut să funcționeze într-un maraton al stresului.

Dacă mâine vrei să fii mai yang în business-ul tău, învață să devii mai yin ca să poți acumula energie. Corpul tău are capacitatea finită de a îndura multe. Și doar pentru că nu resimți acum efectele artificiilor de la pseudo-experti, nu înseamnă că asta este calea pentru a avea mai multă energie. În sensul ăsta recomand următorul interviu al lui Paul Chek despre biohacking.

 

IX  Cum să ai mai multă energie

Pentru obiective mărețe este important să poți investi timp și energie. Pentru a investi e necesar să ai un surplus. Ponturile:

 • obișnuiește-te să faci câteva forme ușoare de stretching regulat și asta va elibera energie. Stretching-ul nu ar trebui făcut după ureche și o să fac un articol separat pe tema asta, dar înțelege că fasciile tale (ca o foiță foarte subțire care îți învâluie, separă și conectează toți mușchii și organele) au proprietăți piezoelectrice. Asta înseamă că atunci când o deformezi prin steretching, generează energie! Îți pun la dispoziție următoarea resursă până e gata articolul despre de ce nu ar trebui să facem toți aceleași stretch-uri: https://chekinstitute.com/blog/intelligent-stretching-part-1/

 

 • învață să respiri diafragmatic și pe nas și astfel te vei alimenta cu suficent oxigen: https://www.paulcheksblog.com/the-challenges-of-mouth-breathing-part-1-of-4/

 

 • evită să mănânci carbohidrați (cu excepția avocado, măslinelor și oleaginoaselor, tot ce nu e de la animale este carbohidrat) de sine stătător și cuplează cu grăsimi / proteine de calitate. Glicemia o să îți crească cu atât mai brusc cu cât carbohidrații pe care îi mănânci sunt mai procesați (salata vs. napolitane). Cu cât ai un spike  mai mare de glicemie, cu atât o să ai o hipoglicemie în scurt timp, adică vei fi letargic și vei vrea să apelezi la cafele, zahăr etc. pentru a reveni la o stare mai energică. Un exemplu practic: dacă mergi la Mega Image la raionul bio, nu te multumi cu smochine, ci ia și niște caju! Le poți ține ușor în mașină sau la birou. Asta va încetini eliberarea de zahăr în sânge.

 

 • dacă ești obosit sau pur și simplu nu ai suficient timp și totuși vrei să faci antrenamtentul de forță, păstrează exact greutățile pe care le folosești de obicei, dar redu numărul de seturi. Adică în loc să faci 5 serii de tracțiuni, fă doar 3. Un antrenament de 6-10 seturi din exreciții complexe ( 3 seturi de îndreptări, 3 de tracțiuni, 3 de flotări) este foarte bun pentru a da un stimul calitativ corpului pentru a intra în anabolism (stare de regenerare) dar fără să te obosească. O greșeală des întâlnită este că în ziua în care se simt obosiți, oamenii se urcă pe aparatele de cardio. Ceea ce nu înțeleg respectivii este că o sesiune de cardio te face să generezi mult mai mult hormon de stres și nici nu induce o stare de anabolism. Adică pierzi și masă musculară, strici somnul și faci și depozite de grăsime în jurul mijlocului. În general un orășean nu are nevoie de mai mult de 1,5h cardio pe săptămână și trebuie să alternezi cu antrenamente de forță.

 

 • nu în ultimul rând, poți citi pe larg ce am scris în următorul interviu

 

X Alte obiceiuri foarte importante

 • cumpără timp! Bani mai faci, dar timp nu mai faci, iar oamenii inteligenți își eliberează timpul apelând la tactici potrivite. Poți lua un Uber și dacă o deplasare îți economisește 20 de minute, la 3 deplasări ai câștigat 1h. Și confort. Iar în ora aia poți produce alte rezultate sau pur și simplu te poti relaxa astfel încât să fii mai apt de rezultate. Eu am grupat mai toate comunicațiile de-a lungul zilei în deplasările spre / de la sală, în drumurile cu Uber etc. Avantajul este și că odată ajuns acasă sau la destinație pot lucra concentrat și fără alte distrageri. Încă ceva: degeaba ai timp dacă nu ai energie, pentru că ce rezultă este o acțiune de slabă calitate și fără impact.

 

 • eliberează-te de datorii. După cum explică și Daniel Tănase – minunatul educator financiar, o datorie cum ar fi un credit pentru apartament poate fi considerată o datorie acceptabilă, având în vedere că prețul chiriei este aproximativ egal cu cel al ratei la bancă. DAR! în același timp, una din regulile pentru a putea prospera financiar este să nu te îndatorezi înainte de 30 de ani. În plus, după ce am tras linie dupa 8 ani de credit de prima casă (pe care la 23 de ani l-am luat mergând pe mâna alor mei, care voiau ceva sigur pentru mine) mi-am dat seama că am plătit mult mai mult decât m-ar fi costat o chirie: polițe de asigurări, alte reparații, n acte care durează și ele, reparații neprevăzute etc. Plătisem peste 25% în plus față de cât estimasem. Partea bună: oricât de târziu te separi de datoriile tale, este momentul perfect să o faci. Odată ce am vândut apartamentul și plătit creditul, subconștientul meu a fost infinit mai liber pentru a lua decizii și produce soluții pentru libertate financiară. Datoriile îți blochează „procesorul” fie că ești conștient sau nu!

 

 • simplifică-ți existența. Educatorii finaciari explică faptul că libertatea financiară vine din a produce mai mult decât ai nevoie pentru stilul de viață dorit. Acum care sunt adevăratele nevoi și care sunt lucrurile dorințele extra a căror îndeplinire merită efortul în plus? Pentru 3 cafele de la Starbucks pe săptămâna, adică 150 cafele pe an, ești pregătit să mai muncești numărul de ore astfel încât să generezi încă 500 E anual? Este o limită fină și foarte subiectivă între ce merită pentru că mă împlinește și ce ma înrobește. În cazul meu, una din cauzele pentru care am tărăgănat demisia cu 6 luni era fix pentru că mi-am dat seama că nu am cel mai ieftin stil de viață.

 

 • redu contactul cu persoanele care nu cred sau nu te susțin în misiunea ta. În general părinții îți vor explica la nesfârșit că e bine să ai o pensie, un venit sigur, concediu plătit și că ești foarte norocos cu salariul tău mare comparativ cu media pe economie. Dacă dai dovadă de constanță, fermitate și calm în acțiuni își vor schimba încet, încet opinia. Cât despre prieteni… sunt cu adevărat prietenii tăi dacă nu te susțin acolo unde pui suflet?

 

 • antrenează-ți mintea să fie aptă de decizii și să vadă soluțiile, nu doar obstacolele. Parafrazez profesioniști în ale succesului când zic: poți avea scuze sau poți avea succes, dar nu pe ambele. Antrenează-ți mintea să nu depindă de stimuli ieftini ca televizor și alte surse de mass-media. Capacitatea de a te concentra este crucială pentru a avea rezultate! Cum taie un laser și cum este o lanternă cu baterii 777?

 

Concluzii

Teorie e multă și trebuie într-adevăr să ne educăm în multe domenii adiacente pentru a putea reuși în drumul nostru. Totuși, ține cont că trebuie să fie un echilibru între teorie și practică. A citi 10 cărți de business nu aduce rezultate iar acțiunea ta este singura care va converti dorințele în realitate.

 

Procrastinarea este prezentă în multe forme. Țin minte când m-am certificat local în fitness, la Scandinavia, exact între examenul final și anunțarea rezultatelor i-am cerut sfatul unui adevărat profesionist în atât în fitness cât și în business – Florin Cujbă. I-am explicat de ce vreau eu să încep „abia peste 3 luni” și ce aveam de gând să fac până atunci. Iar el mi-a zis ceva de genul „Costin, ai diploma, momentul ZERO este ACUM!. Începe și crește-ți reputația ca antrenor.”. În timp ce Florin îmi zicea asta, se auzea din încăperea cealaltă cum colegii strigau în cor „cheese” la poza de final. Tocmai își primiseră diplomele și se bucurau în poza de grup. Îmi mai păsa că nu sunt în veselia aia? Primisem o idee foarte prețioasă și eram deja pe cel mai rapid culoar.

Nu ai cum să știi toți pașii dintr-un drum foarte lung, însă dacă îți e clară destinația, acțiunile intermediare se vor contura pe parcurs. Parafrazez pe maestrul meu în Arte Marțiale, Liviu Bădescu (SPIRITUL GOSHIN-DO. ȘANSA UNEI NOI EXISTENȚE): orizontul de azi este puncul de plecare de mâine. Iar conceptele din Budo (calea luptei) sunt valide inclusiv în business: nu trebuie să știi dinainte toate tehnicile pe care le vei lansa și este imposibil să prezici toate combinațiile; este suficient un bagaj relativ mic de tehnici cu care să știi să îți conduci adversarul din aproape în aproape până poți lovi decisiv.

 

Pace și putere!

Costin Glavan - Personal Trainer

Recomand tuturor cu cea mai mare caldura cartea de capatai a fitness-ului sanatos:

How to Eat Move and Be Healthy

Comments

comments

Facebook Share