Facebook Share

Este un lucru comun și normal să vrei să știi cât durează transformarea când începi o astfel de călătorie ce implică muncă, răbdare și constanță.

Sunt numeroși factori care influențează felul și timpul în care fiecare ajunge la rezultatele dorite. Dar plecând de la ipoteza că:

 • antrenorul ți-a conceput un program ideal și 100% personalizat pentru tine în funcție de dezechilibrele tale musculare
 • programul este coerent
 • antrenorul îți recomandă sa progresezi cât se poate de repede pe măsură ce stăpânești tehnica și corpul tău se adaptează
 • somnul tău este de calitate și suficient pentru a te reface după antrenamente și restul activităților din viața ta
 • alimentația este optimă
 • ești sănătos și asta permite corpului să se adapteze la stimulul indus prin antrenament

… putem generaliza urmatoarele în funcție de scop.

 

Pentru a slăbi.

Sunt mai multe căi pentru a obține același lucru, enumerăm doar câteva:

 • Înfometare – nu merge întotdeauna, dar dacă nu mănânci, deja după 3 zile începi să pierzi greutate. Din masa musculara mai ales… dar slăbești! În plus, dacă nu ești deja sănătos, săritul meselor (pe care multi îl confundă cu Intermittent Fasting) te poate slăbi și mai mult. Da, postul are efecte terapeutice, însă asta nu înseamnă că poți face și un job full-time, sport, cumpărături și multitasking în ziua în care îl aplici. În plus, recomand astfel de practici doar sub îndrumarea unui nutrițonist clinic sau medic.

 

 • Diete de pe internet – în general funcționeaza pe termen scurt, mai ales că unele îți șochează corpul cu alimente pe care nu mereu le tolerezi (de exemplu lactate sau cereale), în proporții care nu sunt mereu optime pentru tine sau care pur și simplu nu sunt adaptate pentru stilul tău de viață. Că elimini apă, pierzi masă musculară sau alte minerale din corp este rareori măsurat în asftel de aplicații.

 

 • Cardio cu frecvență cardiacă constantă – având în vedere că la acest tip de cardio, arzi țesut în proporție directă cu durata antrenamentului, dacă alergi 40 de minute, metabolismul tău va fi fost accelerat timp de 40 de minute, după care va fi revenit. În ipoteza că ai un aport caloric constant, teoretic slăbești câteva grame în fiecare zi. Realist vorbind: vei fluctua hormonal și din punct de vedere al electrolitilor mult mai mult decât reușești să arzi în cele 40 de minute de alergat constant. Dacă faci suficient cardio cât să slăbești, cel mai probabil este pentru că ai pierdut mai degraba masa musculară, motivul fiind că în timp ce faci cardio, secreți hormoni de stres, ceea ce te face să iți „arzi” proprii mușchi înainte de a folosi țesutul adipos drept combustibil.

 

 • HIIT (high intensity interval training) – deja începi să arzi calorii și după ce termini antrenamentul! Poți să vezi rezultate și după 2 săptămani. Depinde de organism, de frecvența antrenamentelor, de cum te alimentezi și de cum te refaci între antrenamente. Ține cont că locul de unde vei pierde grasime prima oara și locul în care stochezi ține mult de sistemul tău endocrin și de genetică. Adică poți să faci programe cu serii multe de genuflexiuni, abdomene și plank-uri toată ziua și este posibil să nu scapi în continuare de grăsimea aia dificilă din jurul taliei. Deoarece aceasta e dictată de nivelul ridicat al cortizolului! Pentru rezultate bune, poți alterna antrenamente de acest tip cu antrenamente de fortă. Ține totuși cont de nivelul tău de stres. Stresul se acumulează în corpul tău indiferent de sursa lui: emoțional, chimic, termic, electromagnetic etc. Antrenamentul pe care îl adaugi în programul tău trebuie să iți permită să te și refaci după el și nu să te bage în supraantrenament! Reamintesc regula simplă: mai bine este să fii insuficient antrenat decât supraantrenat. Într-adevar, trebuie o proporție între antrenamentele în regim aerob și anaerob. Alternează acest tip de antrenament cu antrenamentele de forță și pune-ți întrebarea: „daca vrei să ai compoziția corporală a unui sprinter, de ce te-ai antrena ca un maratonist?”. Îți recomand să folosești următorul chestionar care te va ajuta să determini cât de stresat este corpul tău per total, astfel încât să știi dacă ai tutuși suficient loc în viața ta și pentru un antrenament obositor:

HLC_1_Nutrition_and_Lifestyle_Questionnaires.pdf

Acest chestionar este din cartea How to Eat Move and Be Healthy a lui Paul Chek pe care o recomand de asemenea iar daca după ce l-ai completat, constați că ești în zona galbena sau roșie, recomandarea este să scazi mai întâi nivelul de stres din alte zone ale vieții, altfel antrenamentul poate fi un stimul prea puternic la care corpul nu are capacitatea de a se adapta.

 

 

 • Antrenamente de forță de 2-4x pe săptămână – în sfârșit, faci masă musculară, deci săptămână de săptămână îți creste masa musculară și ea este cea care va consuma din ce în ce mai multe calorii. Chiar și când stai la birou! În funcție de cât de mult ești peste valoarea ideală, poți să slăbești și peste 1kg pe săptămână și să fie într-un fel sănătos. Dar trebuie și să cuplezi asta cu: culcat la ore decente, eliminat zahăr, renunțat la făina de proastă calitate, eșalonare corectă a meselor. În prima lună sigur vezi și simti rezultate! Mușchii: ca femeie, trebuie să urmezi minim 2 luni un program specializat pe hipertrofie (creștere în masă musculară) pentru a te bucura de un câștig semnificativ de masă musculară. Deși ceea ce fac funcționeaza foarte bine pentru slabit, nu slabitul este direcția noastră de business, astfel încât îți reproduc din experiența unor profesori de-ai mei când spun: când o femeie se plange că s-a marit prea mult de la mușchi, dacă îi masori circumferințele, acestea sunt în realitate mai mici, deci ea va fi slăbit. Pe scurt, ceea ce am zis și în interviul de la Avantaje: ai de 10 ori mai putin testosteron decât un bărbat, deci o să faci mușchi mult mai greu.

https://www.avantaje.ro/articol/exercitii-cu-greutati-sau-cardio-costin-glavan-iti-spune-ce-sa-alegi

Acesta este motivul pentru care dacă te antrenezi cot la cot cu prietenul tău, poți să te frustrezi văzându-l pe el cum răspunde mai repede la acest tip de program. Urmează-l cu încredere, pentru că oricâți mușchi faci, 1 kg de mușchi este mai mic în volum decat 1kg de tesut adipos, deci o să ai o talie mai mică chiar și dacă ți-ai menține greutatea. În plus, cum le spun clientelor mele: când te hotărăști că ai prea mulți mușchi, poți să îi pierzi foarte ușor schimbând alimentația și/sau antrenamentul. Până acum nu s-a răzgandit nimeni astfel încât să renunțe la masa musculară….

Nu în ultimul rând, pentru a vea rezultate trebuie să înveți să te hrănești și să te odihnești și îți recomand următorul articol pentru a începe acest proces deosebit de important și trecut cu vederea:

Cât de importante sunt orele de masă când facem sport? Dar cele de somn?

 

 

 

Recomand tuturor cu cea mai mare caldura cartea de capatai a fitness-ului sanatos:

How to Eat Move and Be Healthy

Comments

comments

Facebook Share