Facebook Share

Dacă și tu ai primit de la medic sfatul „ai grijă” „ridică maxim 1 kg” „apleacă-te din genunchi” … dar vrei totuși să-ți trăiești viața în totalitate, atunci acest articol este pentru tine!

Practic, ce trebuie să faci este:
– Fii optimist! Dacă eu am reușit, atunci poți și tu!
– Găsește un obiectiv mai mare în viața ta decât „să nu mă mai doară”
– Decide să devii cel mai bun îngrijitor al propriului corp și învață să-i interpretezi semnalele
– Centralizează discul, adică pune discul la loc în poziția normală
– Asigură-te că discul rămâne la locul lui
– Evită acțiunile care creează compresie
– Evită acțiunile care creează inflamație
– Odihnește și hrănește corpul pentru a permite discurilor să se refacă
– Reeducă tiparele de mișcare care au fost alterate de durere
– Devino mai puternic pe acele tipare de mișcare pentru evita alte accidentări și câștiga încredere
– Ține cont că disfuncția și durerea sunt comune dar nu normale, optează pentru excelență, nu subzistență.

Pe baza structurii de mai sus, uite cum am facut eu cele de mai sus pentru a avea exemple practice precum și ce poți face tu, dar mai ușor.

1. Dacă eu am reușit cu problemele descrise mai jos, atunci cel mai probabil și tu vei putea.

Prima oară am facut hernie de disc în zona lombară la 16 ani când m-am apucat de culturism. Nu greutățile erau problema ci felul în care le foloseam. Eram într-a 11a când am avut primul episod acut când nu puteam să mă aplec și abia puteam întinde piciorul în față. Mă antrenam exact cum îi învăț azi pe clienții mei să nu o facă. Îmi era frică să mă aplec și nu lucram bine spatele ca să nu îl deranjez. Fix cel mai important exercițiu nu îl făceam: îndreptările.

La 17 ani m-am apucat ca lumea de Arte Marțiale în Federația Română de Karate și Aiki Goshin-Do. L-am cunoscut pe actualul meu Maestru în Arte Marțiale – Hanshi Liviu Bădescu, 8 Dan karate Goshin-do și-am decis că fac eu cumva să pot continua practica studiind alaturi de el. În primii ani de karate m-am simțit din ce în ce mai bine deoarece era clar că antrenamentele de karate mă învață să-mi folosesc corpul într-un fel mult mai integrat și sănătos. Peretele abdominal este antrenat într-un mod foarte disfuncțional în general în programele de body-building deoarece sunt antrenate izolat grupele de mușchi, iar asta creează dezechilibre. La celalalt capăt al spectrului, în karate abdomenul este folosit și condiționat într-o manieră foarte funcțională care mai departe cultivă sănătatea. Mai aveam câte o durere de șale din când în când în timpul facultății, dar era mai mult când rămâneam umed la spate după antrenament. Corpul fiind tânăr și puternic puteam să-l pedepsesc cu aproape orice.

Problema s-a agravat când eram în anul IV la Politehnică: am avut o fractură de gleznă la patinoar. Ca urmare am pierdut mobilitate în acea articulație. Asta mai departe a forțat șoldul să compenseze, a dezechilibrat bazinul și mai departe coloana lombară. Am avut atunci câteva nopți când nu am putut dormi de durere. Fiecare respirație durea și simțeam că toate oasele bazinului meu explodează de durere. Au trecut și aceste dureri aparent de la sine. Mă antrenam în continuare, dar corpul meu era forțat să compenseze pentru disfuncțiile piciorului. Problemele de spate s-au agravat pe măsură ce antrenamentele au devenit mai dure, explozive și numeroase. Antrenamentele de karate în sine nu erau problema, deoarece erau chiar foarte bine gândite… ci faptul că nu fusesem niciodată complet recuperat după problema la picior. Ulterior mi-am dat seama că eu nu mă odihneam corespunzător după acele antrenamente. Viață de noapte cultivam, ziua lucram 8h la Oracle, mă antrenam și iar ieșeam pentru socializare. În fiecare an mai bifam câte o accidentare aparent izolată: la umăr, la cot. Practic consumam foarte multă energie și nu puneam la loc.

Am avut mare noroc cu anumiți terapeuți care m-au ajutat fiecare foarte mult pe segmentul lor pentru fiecare accidentare în parte. Dar problemele se înmulțeau. În februarie 2014 am avut un episod când m-am trezit și abia puteam să merg cu un picior. Atunci mi-am zis „dacă la 26 de ani e așa, cum o să fiu la 30? Dar la 40?”. Am facut un RMN de urgență și a reieșit o hernie de gradul II si încă una de gradul I. Uite cum am înrăutățit situația: în nărozia mea, am reținut greșit că am hiperlordoză, adică o coloană prea curbată în zona lombară. Ei bine, era clar pe imagine că am hipolordoză. Iar hipolordoza te predispune ca discul să iasă către în spate. I-am cerut terapeutului să îmi arate exerciții pentru hiperlordoză. Terapeutul s-a uitat la spatele meu și mi-a zis că nu am hiperlordoza dar mi-a arătat oricum exercițiile cerute pentru a întinde și mai mult zona lombară. Acele exerciții mi-au aplatizat coloana lombară și mai tare și mi-au mărit disfuncția. Privind în urmă pare de-a dreptul aberant. Partea bună e ca asta nu m-a oprit. Ba chiar a doua zi după RMN țineam antrenamentul de karate. Însănătoșirea mea începe aici. Ești gata să începi și tu?

Pe mine m-au inspirat următorii care au reușit să-și recupereze coloana după probleme asemănătoare:
– Paul Chek și-a recuperat coloana cervicală după ce a avut 2 vertebre fracturate… acum la 57 de ani a uploadat un videoclip în face 6 tracțiuni cu o singură mână (2% din sportivii de performanță pot face o singură tracțiune)ș
– Leigh Brandon, autorul „The Tennis Biomechanic’s Manual”, șia recuperat coloana după hernie de discș
– Mihai Argăseală care și-a corectat scolioza și recuperat hernia de disc.2. Găsește un obiectiv mai mare în viața ta decât „să nu mă mai doară”

Experiența mi-a arătat că cei mai mulți se opresc din programul de exerciții și revin la obiceiurile distructive în scurt timp după ce nu mai au dureri de spate sau de articulații. De ce? Pentru că în mod realist, durerea nu îi impiedică să facă ceva ce este atât de important pentru ei. Există multe metode de a masca durerea cu geluri, pastile sau bandă kinesiologică iar dacă ne raportăm la sportivi, ei sunt extraordinar de pricepuți la a evita și compensa tot felul de dureri. Episoadele acute sunt de cele mai multe ori cele care catalizează începerea procesului de vindecare însă a continua până la capăt procesul e nevoie de disciplină și de un obiectiv care să justifice resursele investite: timp, bani, frustrare, obiceiuri plăcute… poate chiar alimentele preferate (intoleranțele alimentare pot genera / amplifica simptomele). Îl citez pe Jerry Wesch „if you have a big enough dream, you don’t need a crisis”.

Ce poți face tu?
Scrie pe o foaie ce vrei să lași în urma ta pe planetă.
Dacă nu știi, definește care e cel mai rău scenariu pe care îl poți trăi dacă nu rezolvi și stăpânești problema.3. Decide să devii cel mai bun îngrijitor al propriului corp și învață să-i interpretezi semnalele

Unii sunt mai conștienți de propriul corp, alții mai puțin. Partea bună e că dacă îți focalizezi atenția pe ce e important pentru tine, rezultatele cu siguranță apar! Când stai întins pe podea pune-ți întrebările de genul: Care e distanța de la umărul drept la șoldul drept? Care e distanța de la umărul stâng la șoldul stâng? Pe ce parte am maxilarul mai tensionat? Care picior face contact mai mult cu podeaua? Nu există substitut pentru propriul creier pentru a-ți întelege și controla corpul iar maturizarea înseamnă să accepți responsabilitatea asta.

Mi-am dat seama pe măsură ce anii treceau și accidentările se înmulțeau că a trata fiecare articulație în parte nu mă duce nicăieri. M-am oprit la terapeuții cei mai buni pe care i-am găsit întrucât ei nu se raportau simplist la problema mea „zi mersi că poți să mergi”, „ia-o încet”, „ai grijă”. Gjorgji Nedelkoski de la Kineto Medical Health, de exemplu, m-a ajutat să îmi recuperez un umăr după 6 luni în care nu puteam să fac flotări fără să îl ilnflamez. La final puteam să lucrez la inele! Cu toate astea, accidentările se înmulțeau. Dezechilibrele musculare pe care le-am căpătat dupa fractura gleznei se măreau. Era clar că trebuia să fiu mai proactiv și asta am și făcut. Aveam deja mai multe cursuri de biomecanică și condiționare fizică de-ale lui Paul Chek piratate. Cartea cea mai de bază – How to Eat Move and Be Healthy la fel.

Mi-am dat seama că mâncând prea mulți carbohidrați îmi produceam dezechilibre ale glicemiei, care mai departe îmi impactau productivitatea. Mâncând prea puține proteine îmi încetineam refacerea. How to Eat Move and Be Healthy e cartea pe care ți-o recomand și o fac cadou celor mai mulți clienți. Scria în carte că dacă mă doare spatele când strănut, să caut un CHEK Practitioner pentru o analiza biomecanică. Cel mai apropiat era în Austria. Așa că în 2015 am sunat la CHEK Institute și le-am spus că vreau să mă înscriu și în 2016 am început oficial să studiez pentru a deveni CHEK Practitioner.

Ce poți face tu?
Educă-te gratuit:
Paul Chek este o legendă în lumea fitness-ului și aplicațiilor sănătoase ale exercițiilor

Cum disfuncțiile viscerale îți cauzează probleme de spate

Comandă cartea: How to Eat Move and Be Healthy

Vino la workshop-urile noastre!4. Centralizează discul, adică pune discul la loc în poziția normală

Discul are șansa să intre la loc dacă faci o decompresie (cel mai simplu e să stai pe burta sau pe spate) și normalizezi tonusul din mușchii trunchiului tău. Aproape toată lumea are anumite dezechilibre între mușchii trunchiului, picioarelor etc. Asta duce la scolioze, cifoze, hiperlodroze. Pentru a normaliza tensiunea din mușchi e necesar să afli care sunt prea tensionați și care sunt prea slabi sau chiar inhibați (uneori datorită problemelor viscerale). O astfel de evaluare o facem chiar noi (eu și Mihai Argăseală) în cadrul activității noastre. În funcție de particularitățile individului evaluarea biomecanică poate dura și cateva ore, dar în principiu orice terapeut folosește o formă de bază pentru a evalua dezechilibrele musculare. Prin stretching și terapie manuală poți relaxa mușchii prea tensionați. Iar prin exerciții corective cu parametri preciși (tempo, seturi, repetări, pauză, intensitate) îi poți întări pe ceilalți. Normalizarea aceasta a tensiunilor atrage după sine corectarea posturală. Iar corectarea posturală permite discurilor să intre în poziția optimă.

Ce am făcut eu: la fiecare 2 luni evaluări biomecanice cu partenerul meu pentru a depista asimetrii și tensiuni anormale pe care mai apoi le-am corectat prin stretching și exerciții corective. În cadrele de mai jos vezi o mică parte din evaluarea biomecanică pe care o implementăm înainte de a genera un program personalizat.
Evaluăm mobilitatea și flexibilitatea cu un goniometru pentru toate articulațiile majore:

Cuantificăm cât de mult este deplasat în față capul tău:

Determinăm exact câte grade este înclinat bazinul și corelăm asta cu indicii de flexibilitate și mobilitate din mușchii picioarelor, feselor, abdomenului etc.. Numai așa poți merge la sigur cu recomandările de exerciții și stretching:

În paralel cu asta am făcut aproximativ 18 luni de ședințe regulate de Feldenkrais pentru a elimina tensiunile anormale din corpul meu. Ședințe de osteopatie la 3-4 săptămâni cu același scop. De 6-8 ori pe zi mă întind pe podea și îmi folosesc respirația pentru a face decompresie, ceea ce mă relaxează foarte tare și îmi dă o senzație plăcută. Înainte de culcare fac niște extensii din programul lui Robin McKenzie.

Cum poți să faci chiar tu o decompresie?
În primul rând învățând să respiri diafragmatic. Paul Chek însuși îți explică aici cum să o faci:

Și uite aici cum te poți folosi de podeaua de acasă pentru a face o decompresie:

De asemenea, ține cont că statul pe scaun pune o presiune cu 40% mai mare pe coloana lombară decât stautul în picioare!5. Asigură-te că discul intervertebral rămâne la locul lui

Aproximativ 97% din protruzille discale (discuri ce tind să iasă dintre vertebre) sunt către în spate. Asta înseamă că atunci când te apleci și flexezi coloana, ele sunt predispuse să iasă și mai tare către în spate. De regulă, cu cât este mai deplasat un disc, cu atât vei simți mai departe durerea: local sau până în fesă sau până în călcâi. Ca o regulă generală: flexia împreună cu rotația este combinația cu cele mai mari șanse să îți agraveze starea (desigur, sunt și cazuri care beneficiază de pe urma flexiei, deci consultă-ți medicul înainte de a apela la programe generice). Dacă trebuie neapărat să te apleci, fă-o doar în față (planul sagital median) și asigură-te că menții coloana în poziție neutră. Poziția neutră se referă la a menține o lordoză naturală tot timpul pentru a beneficia de susținere musculară. Lordoza normală poate fi cuantificată în grade, și anume între 30 și 35 de grade. SAU varianta mai simplă pentru cei mai mulți oameni: dacă stai cu spatele lipit de perete (contact pe coccis, torace și ceafă), și încerci să pui palma între perete și coloana ta lombară, exact în spatele buricului, palma ta ar trebui să încapă între perete și coloana lombară exact până la monturi. Dacă trece toata palma, atunci este vorba de o hiperlordoză. Iar dacă ai o coloană prea plată, degetele nu vor putea intra între coloană și perete.

Ce poți face tu?
Fă-ți o listă cu toate activitățile care îți agravează simptomele. Asta include activități fizice, de exemplu: cum te dai jos din pat / cum stai în mașină / stat ud la spate după fotbal / aplecat după câine, precum și disfuncții gastrice precum: indigestii / balonări.6. Evită acțiunile care creează compresie

Deși multă lume evită să se antreneze cu greutăți cu gândul că acele exerciții pun încărcare compresivă asupra coloanei, trebuie înțeles că dacă sunt folosite corect tehnicile cu haltere, gantere și cabluri, acestea pot fi foarte benefice pentru sănătatea coloanei tale. Sala reprezintă un mediu de laborator în care poți încărca foarte precis musculatura, ligamentele și scheletul pentru a obține efectul dorit. Efectul e dat de parametrii folosiți, adică seturi, repetări, intensitate (greutate), tempo, pauză. Toți trebuie atent specificați. Motivul pentru care există multe accidentări în săli este că aproape nimeni nu evaluează serios clientul, și chiar și cu acele informații, numărăm pe degete persoanele calificate să te progreseze în antrenamentele cu greutăți într-o manieră sigură și științifică. Pur și simplu, standardul industriei este setat pe alte obiective precum slăbitul sau alte experiențe de grup.

În plus, cele mai multe sporturi care necesită întoarceri bruște: fotbal, badminton, basket etc. pun prin acele torsiuni și impacturi presiuni de 10-30 de ori mai mari decât poți genera chiar și dacă îți iei antrenorul în cârcă și faci genuflexiuni cu el sau dacă îl ridici herculean deasupra capului. Ce este mai periculos pentru spatele tău? Să te lovești de adversarul tău în careul de fotbal atunci când sari să dai cu capul în minge sau să faci genuflexiuni corect, cu ambele picioare pe sol, atent la respirație, coborând lent cu o greutate suficient de mare cât să îți stimuleze mușchii, ligamentele și oasele astfel încât să fii mai puternic data viitoare când vrei să îți duci cumpărăturile din mașină în casă?

Cel mai sigur mod de a începe este cu exerciții din patrupedie (4 labe) deoarece ele nu pun încărcare axială pe coloană. Pentru a progresa e nevoie să faci lucruri din ce în ce mai complexe, și fix de aici se trage progresul rapid al clienților noștri: mereu le recomandăm cel mai greu lucru pe care pot să îl execute în condiții de siguranță. A stagna la exerciții pe saltea nu te ferește de accidentări pe viitor, iar a face din prima lucrurile grele îți poate agrava condiția.

Ca o notă personală: eu am continuat în tot acest timp să practic karate Goshin-do la nivel înalt, mi-am susținut inclusiv examinările, iar în antrenamentele de forță am reintrodus exercițiul de care se sperie cei mai mulți terapeuți și cadre medicale – îndreptările (deadlift). În antrenamentele tehnice am eliminat temporar unele lovituri de picioare la nivel superior, pentru că având în vedere tensiunile mușchilor picioarelor mele, ar fi pus tracțiuni asupra coloanei lombare. Tot din aceste considerente am eliminat anumite rulaje (ukemi) și am oprit și antrenamentele cu bokken (sabia de lemn), dar am continuat cu armele mai mici cum ar fi tonfe și nunchaku. Îndreptările m-au ajutat enorm și nu am ezitat să le introduc în antrenament odată ce corpul a fost pregătit. De câte ori le-am făcut bine m-am simțit fantastic. Și când mă gândesc că la 15 ani le evitam… fix de-aia m-am accidentat! Pentru că aveam spatele prea slab comparativ cu picioarele și nu aveam tehnici bune în sala de forță! În momentul de față reintroduc tehnicile de luptă una câte una. E fascinant cum redescopăr anumite particularități! Aceste rânduri au scopul de a-ți demonstra că se poate, indiferent de faptul că statistic vorbind, majoritatea celor care fac antrenamente de forță sau sporturi de contact sunt pe numărătoare inversă către accidentări și verdicte pesimist-dezinformate.

Ce poți face tu?
Educă-te în ceea ce privește centura naturală pe care mușchii tăi o fac:

Respectiv citește și aplică un articol în 3 părți legendar:

Găsește un antrenor care știe să-ți evalueze biomecanic corpul și care știe să te progreseze prin antrenamente cu greutăți. Dimensionând corect stimulul pe care îl dai corpului, te asiguri că el va fi mai puternic și rezistent data viitoare, mișcările mai sigure și corecte. Momentan eu și Mihai Argăseală suntem singurii CHEK Practitioner din țară, iar CHEK Institute are printre cele mai înalte standarde. Desigur, dacă nu poți lucra cu noi, contactează-ne și putem recomanda un antrenor de calitate indiferent că vrei Crossfit sau Yoga sau Wellness. Am enumerat câțiva antrenori care augmentează practica lor cu sistemul CHEK de pregătire fizică și sănătate holistică.7. Evită acțiunile care creează inflamație

Inflamația este un proces natural în organismul nostru și are un rol important în procesul de refacere. Cortizolul este un hormon de stres cu rol antiinflamator. Cu cât ai mai mult stres, cu atât secreți mai mult cortizol. Un anumit nivel de stres este benefic, deoarece ne ține în formă (antrenamentul este un stimul stresant). Dar prea mult stres și prea mulți factori inflamatori pot depăși capacitatea corpului de a se reface și de a deveni mai puternic.

Te poți inflama stresând prea mult o articulație, mecanic, folosind tehnici greșite. De fapt, problemele cronice, după cum explică unul din profesorii mei din CHEK Institute, pleacă de la acțiuni aparent banale dar care produc micro-traume repetitive. Cum poate o acțiune banală precum aplecatul după rufe sau ridicatul borcanului de murături pe raftul de sus să creeze micro-traume la nivelul articulațiilor? În sistemul tău nervos s-au înregistrat programe, cărora de acum le vom spune tipare de mișcări. Atunci când ai un dezechilibru muscular în corp (de exemplu cifoză), atunci tiparele de mișcare ce implică mușchii spatelui, pieptului și brațelor vor fi viciate. Postura greșită înseamnă că articulațiile nu se mai mișcă optim și are loc un proces lent și sigur de degradare. Cu cât faci mai multe mișcări, cu atât te accidentezi mai repede. Desigur, fiecare se reface în urma acestor micro-traume în funcție de cât de bine doarme, cât de bine mănâncă etc. Accidentarea apare la scurt timp după momentul în care micro-traumele depășesc rata de refacere. Cu alte cuvinte: dacă ai un dezechilibru muscular în corp și alergi zeci de kilometri pe săptămână, sau faci 3000 de antrenamente de karate ca mine, atunci te vei accidenta la un moment dat.

Inflamație la nivelul zonei lombare mai produci și dacă rămâi ud și nu te schimbi după meciul săptămânal de fotbal. Inflamația țesuturilor conjunctive nu e singura la care trebuie să fii atent! Dacă mănânci alimente la care ești intolerant (conform anumitor studii, cam 80% din populație are o anumită intoleranță la gluten), consumul de alcool, zahăr sau chiar factorii psihoemoționali pot cauza inflamații ale intestinului subțire sau altor organe din cavitatea abdominală, iar acest tip de inflamație cauzează inhibiții ale peretelui abdominal laolaltă cu alți mușchi profunzi și importanți de la nivelul coloanei. Pe scurt: dacă ești balonat, optim este să rezolvi această problema și abia apoi să administrezi un antrenament

Subliniez ce am învățat eu. După ce am confirmat prin RMN că am toate discurile la locul lor, încă aveam anumite simptome. Practic, înainte aveam 5-6 tipuri de durere suprapuse, precum pui culori într-un tablou. Prin experimente și observație atentă am început să diferențiez mult mai clar între: dureri ale articulației sacroiliace, dureri care țin de protruzie discală, dureri provenite din intoleranțe alimentare (de exemplu acum am devenit intolerant la caju și dacă mânânc o pungă întreagă, simt disconfort în zona lombară), dureri musculare etc.

Ce poți face tu?
Evită și cercetează empiric ce îți face bine și ce nu. Fă o listă și actualizeaz-o.
Testează la fiecare 3 luni dacă mișcările sunt la fel de dureroase și dacă tolerezi mai bine alimentele de pe listă. Începe cu cantități mici.8. Odihnește și hrănește corpul pentru a permite discurilor să se refacă

Refacerea corpului se întâmplă doar dacă dormi între 10:30 și 2:00 și stilul de viață trebuie ajustat pentru a profita de această fereastră. Nici un supliment din lume nu va ajuta în absența somnului de calitate și traduc analogia lui Paul Chek: asemuind corpul tău cu o barcă, alimentele reprezintă scândurile și suplimentele cuiele. Poți pune cuie de aur, dar dacă mănânci numai soia și linte și salată de la Mega, atunci nu oferi corpului ce-i trebuie pentru a-și reface țesuturile. Insist că datorită bagajului genetic noi ca europeni avem nevoie și de proteine și grăsimi animale, iar optim este să găsești un furnizor sau o sursă de produse de calitate. Nu recomand cele mai multe cărnuri din comerț pentru că ele conțin hormoni și antibiotice care îți vor perturba sistemul endocrin și implicit mintea. Deși aparent este mai scump, este optim atât pentru noi cât și pentru planetă să sponsorizăm agricultura etică. Cele de mai sus se aplică și produselor din regnul vegetal. În întâmpinarea obiecțiilor din direcția veganismului: trăim într-un corp de animal și nici cea mai sănătoasă și fericită vacă nu va putea schimba planeta în bine. Numai tu poți! Mai ales dacă alegi să ai grijă de tine și să ai un corp funcțional și performant! Propun un alt loc de discuție pe temele moralității și religiei.

Ce am făcut eu… Pentru a asigura cea mai bună refacere pentru corpul meu și volumul mare de muncă fizică și intelectuală am ales să lucrez cu un nutriționist clinic, în cazul de față Raluca Schachter. Suplimentarea este treabă complicată și doza face diferența dintre benefic și toxic. Am 8-10h de antrenament pe săptămână iar pe lângă asta trebuie să mai rămână resurse și pentru vindecarea herniei. Volumul de antrenament uneori rivalizează cu un sportiv profesionist, și din acest motiv valorile ce reies din analizele de sânge nu pot fi interpretate după norme. Am luat pe rând capitolele: echilibrarea glicemiei, reechilibrarea organismului din punct de vedere al vitaminelor și mineralelor, eliminarea metalelor grele.

Ce poți face tu?
Optează pentru o alimentație echilibrată și cât mai calitativă și sponsorizează agricultura etică.
Dacă ești din București, uite de unde te poți aproviziona!
Daca locuiești în restul țării, sigur îți va fi mai ușor să dai de producători de calitate.9. Reeducă tiparele de mișcare care au fost alterate de durere

Cum ziceam câteva paragrafe mai sus, tiparul de mișcare este ca un program. Un program generalizat care permite corpului tău să execute mișcările necesare pentru a funcționa în mediul înconjurător. Conform lui Paul Chek, aproape toate mișcările nostre sunt combinații ale celor 7 tipare de bază, pe care în CHEK Institute le numim Primal Patterns. Ele sunt: genuflexiune (squat), fandare (lunge), tras (pull), împins (push), rotație din trunchi (twist), aplecare din șold cu/fără flexia coloanei (bend), mers / alergat (gait). Când arunci o minge la handbal faci o fandare cu rotație din trunchi și împins. Când te asezi pe scaun faci o genuflexiune. Aceste tipare de mișcare sunt necesare pentru a ne putea menține corpul funcțional și incapacitatea de a le executa conduce la alte disfuncții. De multe ori putem elimina durerile cronice și alte probleme scheleto-musculare doar reeducând aceste mișcări de bază.

Nu este mereu ușor să reeduci aceste tipare de mișcare deoarece odată învațată greșit, mișcarea e mult mai greu de reeducat. Este nevoie de 300 de repetări pentru a învăța o mișcare nouă dar uneori sunt necesare și 5000 de repetări pentru a corecta una greșită. În CHEK Institute învățăm să gândim în tipare de mișcare, nu doar în „câte calorii consumă exercițiul”. Cum reeduci o mișcare de tipul genuflexiunii? Mai întâi normalizezi tensiunile din mușchi prin stretching / terapie manuală și exerciții corective specifice, iar apoi exersezi genuflexiunea!

Pentru a grăbi procesul de corectare și reeducare posturală colaborăm cu doamna dr. Fiziokinetoterapeut Daniela Ene și cabinetul Osteorecovery.ro. Tehnicile din osteopatie ajută să înlături tensiunile excesive din anumite grupe musculare și fascii, precum și să corectezi poziția anumitor articulații mult mai repede. Educăm mereu clienții să facă anumite forme de stretching și mobilizare pentru a fi autonomi, însă rezultatele sunt accelerate când optezi și pentru terapie manuală.

Alte tehnici pe care le integrăm în practica noastră sunt cele din metoda Feldenkrais – o metodă extraordinară de reeducare a sistemului nervos. Înveți să relaxezi voluntar anumite grupe musculare și fascii, reintegrezi alte grupe musculare pentru mai mare sinergie (engleză: repatterning) atât din punct de vedere terapeutic cât și al performanței. Metoda Feldenkrais este vastă și o descriere completă necesită mult mai mult spațiu, dar momentan înțelege că te ajută să scapi de balastul din sistemul nervos și de tensiuni. Este foarte probabil cel mai relaxant lucru pe care l-am făcut vreodată.

A încerca să educi mișcările de bază: genuflexiune, fandare, torsiune, împins, tras, aplecare, alergare în absența unui program foarte precis de stretching corectiv (cu scopul de a normaliza tensiunile) și de exerciții corective garantat te va propulsa către o nouă disfuncție.

Din propria experiență pot confirma că tehnicile din osteopatie ce au fost aplicate foarte structurat pe corpul meu, zecile de ședințe de Feldenkrais, evaluările biomecanice regulate și programele de pregătire fizică pe care mi le-am făcut cu ajutorul colegului meu, Mihai Argăseală mi-au oferit rezultate pe care mulți le consideră greu de dobândit. Sunt puternic, rapid, relaxat și sănătos. Știi ce? Uitându-mă în urmă, aș fi reușit și mai rapid, dar cea mai mare carență am avut-o la capitolul refacere, deoarece mi-a plăcut să lucrez 12 h / zi. Având în vedere cât de orientat către performanță și rezultat sunt, pot de asemenea să-ți confirm că ce faci în afara sălii: alimentație, somn și a profita de ritmurile corpului tău aduc rezultate mult mai rapid decât munca în plus.

Ce poți face tu?
Citește despre streching făcut științific: https://chekinstitute.com/blog/intelligent-stretching-part-1/
Vino la unul din workshop-urile noastre pentru a discuta cât mai aplicat: https://www.costinglavan.ro/produs/workshop-health-and-fitness/
Recomand metoda Feldenkrais tuturor indiferent că vor să aplice în scopuri terapeutice sau pentru a susține performanța, iar minunata ființă care o pune în practică este Valentina De Piante Niculae.

Tehnica de mai jos educă flexorii coapsei și abdomenul inferior să lucreze corect, astfel încât să nu modifice curbura coloanei lombare. O folosesc în deseori cu alergători și înotători pentru a le corecta disfuncțiile bazinului.10. Devino mai puternic pe acele tipare de mișcare pentru a evita alte accidentări și câștiga încredere

Cu cât depășești cerințele mediului în care acționezi, cu atât este mai puțin probabil să te accidentezi. Dacă poți ridica doar 5 kg, este posibil ca ridicând câteva sticle de apă să te accidentezi. Pe de altă parte dacă ai fost educat la sala de forță să ridici corect 15 kg, atunci 10 kg ți se vor părea o joacă de copii. Condiția pentru a putea deveni mai puternic în mișcările de bază este să stăpânești tehnica, iar acea tehnică o educi precum am descris la punctul precedent. În general, oamenii sunt ființe slabe și evită ce i-ar putea face mai puternici. Este adevărat: statistic vorbind, cei mai mulți oameni care se antrenează cu greutăți au dureri și se accidentează, însa aste se întâmplă din lipsa de pregătire și interes. Este nevoie de un ochi experimentat și priceput pentru a sesiza problemele și a le corecta înainte să devină prea mari.

Una din primele mele cliente se tot plângea că trebuie să care lăzi de dosare cu acte și că blocul ei nu are lift, ea locuind la etajul 4. Văzând că nu o pot convinge să nu le mai care, am decis să o ajut să devină mai puternică. Adică a dobândit calitățile și aptitudinile fizice necesare unei sarcini mult mai mari decât ce îi genera ei disconfort. Partea bună este că această evoluție, oricât de telurică pare ea, îți sporește și încrederea în forțele proprii.

Ce poți face tu?
Sistează orice tehnică generează dureri deoarece durerea îți va reprograma sistemul nervos generând alte probleme.
Caută un antrenor calificat pentru a progresa într-o manieră sigură și sănătoasă (vezi punctul 6.)11. Ține cont că disfuncția și durerea sunt comune dar nu normale. Optează pentru excelență, nu subzistență

Atitudinea ta va decide rezultatul. Atitudinea o poți cultiva cu obiceiuri, oameni care te susțin (prieteni, specialiști etc.) și mai ales modelând și alegând atent mediul în care petreci timp. Cu cât stai mai mult într-o disfuncție, cu atât problemele și durerile generate de ea îți vor programa la un nivel mai adânc sistemul nervos. Cu cât începi mai devreme, cu atât va fi mai ușor pentru a rezolva problema.

Dacă normalizezi faptul că ceva doare, atunci cel mai probabil ai ștacheta prea jos. Iar asta are de multe ori de-a face cu informații greșite pe care le-ai internalizat și cu o stimă de sine scăzută. Alege acum să acționezi în sensul sănătății. Decide care este acel lucru pentru care dorești să îți transformi corpul într-un vehicul al succesului. Educă-te cu resursele de la punctele precedente și aplică-le.

Cartea How to Eat Move and Be Healthy este o resursă valoroasă care te ajută să te bucuri de sănătate cu acțiuni simple și eficiente. Sunt calificat atât ca tehnician nutriționist cât și ca Holistic Lifestyle Coach Level 2 și pot să-ți confirm că urmând principii de bază doar 80% din timp te poți bucura de sănătate vibrantă.

Îți mulțumesc și te rog mulțumește-ți și tu pentru energia investită în a citi acest articol și resursele puse la dispoziție. Pune-l chiar la bookmark pentru a avea la îndemână micul tău plan de acțiune și contactează-mă pe pagina de facebook dacă ai nevoie de susținere în demersul tău:Întrebări frecvente:
Când este Yoga bună pentru spate?
Când este înotul bun pentru spate?
Cum să stau la birou?

Comments

comments

Facebook Share